Sunday, December 28, 2014

Eltűnt egy repülő Szingapúr felé

Magyar idő szerint éjjel egykor kellett volna megérkeznie Indonéziából Szingapúrba, 162-en vannak rajta.


Megszakadt a földi összeköttetés azzal a repülőgéppel, amely magyar idő szerint éjjel egykor kellett volna, hogy megérkezzen Indonéziából Szingapúrba. Az AirAsia QZ8501-es járatán 162 ember tartózkodott – írta a BBC. A hírt az AirAisa a Twitteren erősítette meg. A fapados gép egy háromórás út kétharmadánál tűnt el, négy és fél órányi útra elég üzemanyaggal.

 Az Airbus 320-200-as kapitánya korábban rossz időről jelentett, ezért a Surabayából Szingapúrba tartó repülő pilótái engedélyt kértek arra, hogy eltérjenek a kijelölt útvonaltól. A gép a Reuters szerint 9750 méter magasan repült, amikor engedélyt kért, hogy 11500 méterre emelkedjen, hogy elkerülje a felhőket.

A kapcsolat ekkor veszett el, még Indonézia légterében, Borneó szigetéhez közeledve, amikor a gép 10 ezer méter magasan járt.  Djoko Murjatmodjo, az indonéz közlekedési minisztérium légiközlekedési vezetője szerint a gép nem küldött vészjelzést.


A szomszédos Szingapúr és Malajzia egyaránt azonnal felajánlotta segítségét. A képen egy szingapúri C-130-as repülőgép, mely elindult, hogy részt vegyen a keresésben. Az eltűnés valószínűsíthető helye felé tart több repülőgép és hajó.
Az Airbus bejelentette: kapcsolatban állnak a légitársasággal, és minden segítséget megadnak az AirAsia-nak. Közleményükből kiderül: a gép 23 ezer órát repült körülbelül 13 600 úton.

Tapasztalt pilóta vezette

A kapitányt és elsőtisztet is tapasztalt szakembernek ismeri a légitársaság. Az indonéziai Indonesia AirAsia 49 százalékban a malajziai AirAsia csoport tulajdona, a többi részvény helyi befektetők kezében van. A csoport vállalatai megtalálhatók a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Indiában is. Fapados malajziai útjai bevezetése, azaz 2002 óta még nem veszített el repülőgépet a légitársaság.
A légitársaság jelentése szerint 155 utas és hétfős személyzet utazott a gépen. Ebből 156 fő indonéz, három dél-koreai, egy-egy szingapúri, malajziai és francia. Az utasok között 16 gyerek és egy csecsemő is volt a fedélzeten.


 "Köszönjük, hogy gondolnak rájuk, imádkoznak értük. Erősnek kell maradnunk."
 
írta a Twitteren Tony Fernandes, a légitársaság igazgatója, aki Surabayába sietett. Teo Chee Hean szingapúri miniszterelnökhelyettes is ellátogatott az utasok családtagjaihoz, akik híreket várnak a Changi repülőtér kettes terminálján. Az AirAsia ázsiai járatai az eltűnt gép ellenére menetrend szerint közlekednek tovább.
Barack Obama amerikai elnököt Hawaii-on töltött szabadsága alatt értesítették a gép eltűnéséről. 

Megint maláj gép

Az indonéziai AirAsia 49 százalékban malajziai tulajdon. Malajzia repüléstörténetének legtragikusabb éve az idei: március 8-án a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata tűnt el nyomtalanul, 239 emberrel a fedélzetén.
Július 17-én pedig Donyeck felett lőtték le az oroszbarát szeparatisták a társaság MH17-es járatát, amelyen Amszterdamból Kuala Lumpurba 298 ember tartott. A tragédiákat senki sem élte túl.
(Index)

2 comments:

  1. Sorry to learn that an AirAsia aircraft from Surabaya to Singapore has gone missing. We don't have many details yet, but have offered our help to the Indonesian authorities. Our thoughts are with the passengers and their families. (Lee Hsien Loong)

    ReplyDelete
  2. Trên chiếc máy bay này có bạn của con trai tôi. Đây là thông tin về cậu bé này:
    "A former student of Anglo-Chinese School (Independent) and his family are reportedly on board the AirAsia Indonesia plane that vanished on its way to Singapore from Surabaya, Indonesia, on Sunday.
    Local Chinese newspaper Shin Min Daily named the student as Nico Giovanni. He is said to be a 17-year-old local scholarship holder who is currently a first-year junior college student.
    He was reportedly travelling to Singapore from Surabaya with his family."
    (The Sunday Times, 28.12.2014)

    ReplyDelete