Friday, May 25, 2018

Magyarország világörökségi helyszínei (7)

Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

A Fertő-tavat az UNESCO 1979-ben egyedi természeti értékei miatt bioszféra rezervátummá nyilvánította, hiszen Európa nemzetközi jelentőségű vadvize és a kontinens legnagyobb sósvizű tava, az eurázsiai sztyeppe tavak legnyugatibb képviselője. A Világörökség Bizottság mindazonáltal - Magyarország és Ausztria példamutató együttműködésben és közös irányelvek szerinti előterjesztése alapján - a Fertő-tavat / Neusiedlerseet az azt övező településekkel együtt 2001-ben mint kultúrtájat vette fel a Világörökségi Listára. Vitathatatlan: a tó környéke 8000 év óta különböző kultúrák találkozópontja, melyen az emberi tevékenység és a földrajzi környezet evolúciós szimbiózisának eredményeként egy egyedi kulturális tájegység alakult ki. A vidéknek a természeti értékek mellett figyelemre méltó a népi építészete, több jelentős 18-19. századi kastélya pedig jelentős kulturális látnivalót jelent. A tó háromnegyede Ausztriában fekszik, a régiót azonban mégis olyan természeti egységnek tekinthetjük, amelyre nincs nagy hatással a földrajzi megosztottság.

A Fertő nádasa és a balfi dombok
A világörökségi felterjesztésben magyar oldalról a Fertő-Hanság Nemzeti Park Fertő-tavi részének teljes területe, valamint Fertőboz, Fertőrákos településközpont műemléki jelentőségű része és kőfejtője, a fertődi Esterházy-, a nagycenki Széchenyi-kastély és környezetük szerepelt (az ütközőzónához tartozó települések: Balf, Nagycenk, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Sarród, Fertőújlak). Az osztrák fél a Neusiedlersee Seewinkel Nationalpark vizes élőhelyeinek területét és a műemléki védelem alatt álló Rust szabad város belvárosát terjesztette fel.

Fertő–Hanság Nemzeti Park 

A kócsagvár
A Fertő-tó / Neusiedlersee terület geológiai és geomorfológiai érdekességek egyedülálló változatosságát tárja elénk. Számos részre osztják a klimatikus határok, így a viszonylag kicsiny területen belül rendkívüli módon változatos állat- és növényvilág létezik: kontinentális alföldi sztyeppei tó, szub-mediterrán dombok és szub-alpin hegyek, értékes szikes puszták, valamint előfordulnak magashegységek is.
A klimatikus feltételek mellett a talaj és a víz magas sótartalma járul hozzá a mintegy 20 ezer éves Fertő-tó / Neusiedlersee és a környező tájegység biológiai sokféleségéhez. A sósvízi élőhelyeket egész Európában a tenger közelében lehet megtalálni, míg kontinentális sósvizek csak Európa keleti részén és a Kárpát-medencében fordulnak elő. A tó nagyon sekély: a vízmélység ugyan állandóan változik, de az átlag az egy métert sem éri el és a legmélyebb részeken sem haladja meg a 180 cm-t. Emiatt nagyméretű a vízszintingadozás, sőt, már az is előfordult, hogy a tó kiszáradt (legutóbb 1865-1871 között). A Fertő-vidék sajátossága továbbá a sűrű náddal borított nagy felszín, a kb. 80 sós mocsárfolt és a dombvidéki szőlők, ugyanis a területet hosszú időre visszatekintő bortermelési hagyományok jellemzik.
A régészeti feltárások az i.e. VI. évezredig tudták visszakövetni a térség történetét: településmaradványok, a korai újkőkorszak embereinek nagy kiterjedésű, állandó falvai váltak ismertté. A terület későbbi lakói a kelták, majd a rómaiak voltak. 1900-ban a Fertő tó déli vidékén egy Marcus Aurelius (161-180) idejéből származó gyógyfürdő maradványaira és egy rómaiak által használt forrásra leltek, Fertőrákoson pedig két római villa romjait tárták fel.
A középkor folyamán városok és falvak hálózata alakult ki, ide értve az osztrák oldalon például Rust, Purpach, Mörbisch am See és Breitenbrunn településeket, magyar oldalon Fertőrákost, Balfot, Hidegséget, Fertőbozt és Hegykövet. A táj impresszív természeti változásai a helyi lakosok képzeletében ma is mondák, mesék és legendák formájában gazdagítják a terület kulturális örökségét.


A pestisoszlop Hegykőn

A fertőszéplaki kálvária
A tó körüli települések főutcáján ma is dominál a XVIII. század építészeti öröksége. Ekkor épült a fertődi Esterházy és a nagycenki Széchenyi Kastély is, melyek különleges értéket képviselnek e kulturális tájegységben.

A nagycenki kastély
A Fertő-tó / Neusiedlersee régió jelenlegi formájában tehát egy folyamatos és dinamikus fejlődés eredménye, mely szemléletes példája annak, hogy a különböző emberi kultúrák hogyan tudták lakótereiket ezzel a különleges és változatos természeti környezettel szimbiózisban kialakítani. Ez a természeti és földrajzi feltételek mellett a föld használatának, valamint az állattenyésztésnek és a szőlő kultúrának az eredménye.

Fertőbozi autóbusz-megálló

Fertőszéplak a kálváriáról nézve

A múzeumvasút végállomása Nagycenken

Magyar szürkemarhák legelnek Sarród határában
A világörökség magyar oldalához tartozik:
A világörökség osztrák oldalához tartozik:


Unesco.hu, Wikipedia

2 comments:

  1. Nagyon érdekes! Tôi lại nhớ lời của Thủ tướng Phạm Văn Đồng khi nói chuyện với các LHSVN tại Hung (trong lần ông sang thăm Hungary năm 1973) rằng: nếu ông học ở Hungary, ông sẽ tìm hiểu về nơi này, sẽ đi thăm những nơi nổi tiếng về văn hóa, phong cảnh đẹp và cuộc sống của người dân Hung. Đất nước Hungary không lớn nhưng có một lịch sử đáng tự hào về truyền thống của mình. Tiếc rằng tôi đã phung phí thời gian của mình lúc còn trẻ vì đã không biết thật cặn kẽ về đất nước và con người ở đây, nơi mình đã vô cùng may mắn được đặt chân đến...

    ReplyDelete
  2. Miért világörökség?

    Mindmáig őrzi a szőlőművelés, a bortermelés, az állattartás több évszázados hagyományát, a terület építészeti
    sajátosságait.
    A kontinentális, a mediterrán és az atlanti klímahatás révén az Alpok lábánál elterülő lapos tóvidék ritka növény és állatfajok élőhelye.
    Tudta-e, hogy:
    a tó 310 négyzetkilométeres kiterjedésével Európa legnagyobb szikes tava és nemzetközi jelentőségű vadvize, egyben az eurázsiai sztyepptavak legnyugatibb képviselője?
    az Esterházy főúri család szolgálatában élt és alkotott Joseph Haydn?

    (vilagorokseg.hu)

    ReplyDelete