Tuesday, April 21, 2015

NASA: Nem tudjuk, mi fénylik a Ceresen

Rejtélyes és elég izgalmas! Mi lehet az?

A Dawn elnevezésű NASA-szonda éveken át utazott az űrben, és néhány nappal azelőtt készítette a legérdekesebb képeit, hogy pályára állt volna a Ceres nevű törpebolygó körül. Azok a képek így néztek ki: 


A nagy kráterben lévő, fénylő foltokról már akkor is írtunk, méghozzá azt, hogy a NASA szakembereinek is csak tippjei vannak, hogy mi a frász világíthat ott a nagy kráterben. Akkor az volt a mondás, hogy na, majd ha a Dawn közelebb ér, és újra meg tudják vizsgálni, kiderül.
A Dawn ugyan már hetekkel ezelőtt közelebb ért, de az igazán jó fotókra várni kellett. A szonda pályája ugyanis pont úgy alakult, hogy heteken át csak a Ceres sötét oldalát látta. Most, hogy a szonda lassan körbekerüli a törpebolygót, kezdenek jönni az érdekesebb felvételek. Például az, ahol ismét látszik a kráter és ismét felfénylenek a titokzatos foltok. Íme:


A baj csak az, hogy az 5-ös számú folt (spot 5) elnevezésű jelenségre a NASA továbbra sem tudja a megoldást. A korábban egy fényes foltról közben kiderült, hogy valójában két, egymáshoz közeli fényes folt (bár ez már korábban is kiderült). Ennél többet nem tudni, még akkor sem, ha az új képek már alig 22 ezer kilométerre a felszíntől készültek. Viszont a készült képek egymás után fűzésével kapott animáción jól látszik, hogy a foltok a napsütés hatására fényesednek fel igazán.


A következő hetekben a szonda még közelebb kerül majd, a szakemberek az egyre nagyobb részletességű felvételek elemzése után lesznek hajlandóak csak tippelni, hogy akkor jégfolt, meteorbecsapódás miatt felcsiszolódott felszíni réteg, vagy különösen kommunikatív, de szegényes szókincsű idegen faj áll-e a háttérben.

Kolbert András (Index)

No comments:

Post a Comment