Tuesday, April 14, 2015

Azt már hallotta, hogy 2017-ben jön egy meteor és mind meghalunk?

Meneküljön Ön is!!!

2017-ben egy aszteroida annyira közel fog jutni a Földhöz, hogy az tulajdonképpen már becsapódás, és ha már becsapódás, egy tízemeletes panelház méretű meteor akkora pusztítást fog végezni, hogy ezrek, ha nem tízezrek kerülhetnek kórházba. Vagy a temetőbe.


Így hangzik a történet dramatizált változata, aminek az angol és magyar nyelvű változatait is ész nélkül osztják a közösségi oldalakon. Nézzük, mi az, ami ebből igaz:
  • 2017. október 12-én a 2012 TC4 katalógusjelű aszteroida valószínűleg közel lesz a Földhöz, amikor elhalad mellette.
  • Az aszteroida és a Föld várható legkisebb távolságot a szakértők egyelőre nem tudják pontosan. Amikor az égitest 2012-ben elhaladt a Föld mellett, 94 800 kilométerre közelítette meg. Ez 0,247 LD-nek (holdtávolság) felel meg.
  • A gyorsan forgó, hosszúkás aszteroida nagyságát 12-40 méteresre becsülik.
A 2013 februárjában felrobbant cseljabinszki meteor nagyjából 20 méteres lehetett, és a becsapódásakor valóban 1500 ember került kórházba, és 7000 épület rongálódott meg. A 2012 TC4 elméletileg még  ennél is nagyobb pusztítást végezhet, így szakértők sem tagadják, hogy az ilyen esetek miatt indokolt az óvatosság. Ahogy Györgyei-Ries Judit, a Texasi Egyetem McDonald Obszervatórium munkatársa fogalmazott:
Ez olyan, hogy megéri szemmel tartani. Láthatjuk majd a légköri robbanást, és néhány törött ablakot is, attól függően, hogy hova csapódik be.
A kutatók már próbálják meghatározni, hogy az aszteroida pontosan hol fog elhaladni a Föld mellett 2017-ben, és azzal is számolnak, hogy mekkora a becsapódás esélye. Ezt mostanra számszerűsítették is:

0,00055 százalék.

Györgyey-Ries elmagyarázta, hogy ez a becsapódás kumulatív esélye: ez a lehető legkisebb távolság az égitestek között, tehát a legrosszabb forgatókönyv. Hasonlóan látja a helyzetet Detlef Koschny, az Európai Űrügynökség földközeli objektumokkal foglalkozó munkatársa; szerinte a becsapódás esélye egy a millióhoz.


Koschny azt is elmondta, hogy sem az aszteroida méretét, sem a becsapódás várható hatásait nem könnyű megjósolni. A méretet a fényvisszaverődések alapján határozzák meg, de nem tudni, az aszteroida miből van, márpedig ez is befolyásolja, hogyan veri vissza a fényt. Emiatt a becsapódás kockázatát sem lehet pontosan felbecsülni. Ha az aszteroida 40 méteres és fémből van, átjuthat az atmoszférán, és a becsapódása krátert hagy maga után. Ha 10 méteres, és sziklás kőzetből áll, szinte észre sem fogjuk venni, még akkor se, ha eltalál minket.
Yosikava Makoto, a JAXA űrügynökség szakértője szerint az aszteroida nem veszélyes a Földre. Bár ő is elismerte, hogy a Földhöz viszonyított távolsága valóban kicsi lesz, de még ez sem jelenti azt, hogy el is találja a bolygót. A NASA aszteroidafigyelő szervezete, az Asteroid Watch szerint a becsapódás esélye kereken nulla.
Hegyeshalmi Richárd (Index)

No comments:

Post a Comment