Monday, April 27, 2015

Higanyt találtak a titokzatos maja piramisban

Teotihuacan romvárosa alatt védőruhában folytatják a Tollas Kígyó templomának feltárását, és ez nem egy Indiana Jones-film felvezetése, hanem egy igazi régészeti kutatás.

Folyékony higanyt találtak a mexikói régészek a Teotihuacan romváros egyik piramisa alá ásott alagútban. A felfedezésből arra következtettek, hogy egy ősi sírkamra vagy más rituális helyiség nyomaira bukkantak. Sergio Gómez azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a Tollas Kígyó temploma alatt bukkantak rá a mérgező anyagra, ami miatt most védőöltözékben kell folytatniuk a feltárást.

Fotó: Dea / Archivio J. Lange
 
 Gómez csapat már hat éve dolgozik az alagútban, amellyel már eljutottak három földalatti kamrába, 18 méterrel a felszín alatt. A kamrák bejáratainál érdekes tárgyakat találtak: jádekőből készült szobrokat, jaguárok maradványait, vésett kagylóhéjakat és gumilabdákat. A higanynak semmilyen gyakorlatias szerepe nem volt a mezoamerikai kultúrák életében, de már más ásatási helyszíneken is találkoztak a folyékony fémmel, ami valószínűleg földalatti folyókat vagy tavakat szimbolizált. A tükröződő felületére a feltételezések szerint úgy tekintettek akkoriban, mint amin keresztül betekintést nyerhetnek a természetfeletti világba, vagy esetleg a jövőbe láthatnak rajta keresztül.
A királyi sírkamra felfedezése azért lenne szenzációs, mert Teotihuacan népe - akiknek az elnevezéséről még nem döntöttek a régészek - nem hagytak maguk után uralkodói maradványokat, akiket tanulmányozni lehetne.

Fotó: Dea / Archivio J. Lange

Az egyik elképzelés szerint, amit a régész munkatársai körében nagy elismertségnek örvendő Linda Manzanilla vetett fel, Teotihuacant négy társuralkodó vezette. Mások úgy vélik, hogy különböző klánok vezették az időszámítás szerint 2-7. században virágzó birodalmat, és egyik csoport sem tudta hosszabb időre megtartani az uralkodói pozíciót.
Ha valóban egy királyi sírra bukkannak, megoldódhat a Teotihuacan vezetésével kapcsolatos rejtély.
 (Index)

No comments:

Post a Comment