Van két cikkálmom, amit újságírói pályfutásom alatt
mindenképpen szeretnék megvalósítani, szigorúan a tudományos
ismeretterjesztés nevében. Az egyik: egy héten át sörözni, és megírni,
milyen volt. A másik: percről percre tudósításban közvetíteni pár éven
át a helyszínről, hogyan süllyednek el szép lassan a Maldív-szigetek a
klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés következtében. Ha minden jól
megy, egy hét múlva az egyiket lehúzhatom a bakancslistámról.
Az
egész Paolai Szent Ferenccel kezdődött. A XV. században élt itáliai
szerzetes alapította meg a Legkisebb Testvérek Rendjét, úgy is mint Ordo
Minimorum, vagy paulánusok; a rend német földre települt szerzetesei
pedig az első Paulaner sörfőzdét, 1634-ben, Münchenben. A paulánusok
szigorú szabályok szerint éltek, rengeteget böjtöltek, vezekléseket
tartottak – és emellett piszok jó söröket főztek, amiket rendszeresen
fogyasztottak is. A húsvéti böjti időszakra külön sört főztek, amit
Szent Ferenc áldott olajának, illetve Salvatornak (latinul megváltó)
neveztek, ez egy doppelbock típusú, erős, 7-12% körüli alkoholtartalmú barna sör volt.
A legenda szerint
egyenesen a pápa véleményét kérték ki, hogy szabad-e ezt fogyasztani
nagyböjt idején – és küldtek is egy hordóval a Vatikánba, hogy a
Szentatya megkóstolhassa. Csakhogy akkoriban az út Münchenből Rómába az
Alpokon át hetekig tartott, a hordó sör pedig óhatatlanul megromlott
útközben a tűző napon. A pápa a kóstolás után kijelentette, hogy ezt a
borzalmas löttyöt nyugodt lelkiismerettel ihatják a szerzetesek böjt
közben, még hozzá is tesz a vezekléshez. Így született meg a leitenbock,
a paulánusok sörböjtje: 40 nap szilárd étel nélkül, csak sörön és
vízen.
Fotó: Ullstein Bild
Hát, valami hasonlót fogok én is végigcsinálni.
- Először is akaraterő-próba, és várhatóan vicces élethelyzetek végeláthatatlan tárháza lesz a következő hét.
- Másodszor kiderül, hogy lehet-e sörivással fogyni. Nem mintha olyan nagy szükségem lenne fogyókúrára, de azt nem tagadhatom le, hogy van egy szabad szemmel is látható pocakom. Igen, sörrel megyek a sörhas ellen. (Egyébként sörhas nem is létezik, csak egy legenda.)
- Harmadszor, és valójában ez a lényeg: kiderül, van-e bármi értelme az alternatív medicinában nagy divatnak örvendő méregtelenítő léböjtkúráknak. És ha már léböjt, miért ne legyen az a lé éppen sör.
Sörre sör, forevör
Egy hét sörözés azért alkoholmentessel sem vicc, én Meleg Sándor dietetikust, a remek Alimento blog egyik gazdáját hívtam segítségül a böjthöz. Ő rögtön azzal kezdte, hogy jobb is, hogy nem alkoholossal próbálkozom.Az alkoholos sör léböjtként való felhasználása egészségügyi okokból nem ajánlható, mert gyakorlatilag egy folyamatos spicces állapot mellett a májat is megterheli, amit a böjt egyébként is igénybe vesz. Tény viszont, hogy az éhezés pszichés hatásait tompítja. A 40 napos böjt sörrel szerintem egy kicsit túlzás, fizikailag túl lehet élni, de komoly alultápláltságot eredményez, és vannak egészségügyi kockázatai” – mondja a dietetikus. Amiből nekem főleg az hangzik vészjóslóan, hogy az alkohol tompítja az éhséget. Tekintve hogy sörözés közben én speciel rendszeresen meg szoktam éhezni. Mi lesz itt, ha még az alkohol sem fogja vissza ezt a hatást? És itt döbbentem rá arra is, hogy életemben talán ha kétszer ittam eddig alkoholmentes sört - tehát alapvetően már maga az ital is új élmény lesz.
„A sörböjt lényegében teljes éhezésnek számít, a sör biztosítja a folyadékbevitelt, illetve minimális szénhidrát- és egyéb mikrotápanyag-tartalma révén valamennyi tápanyagot, de az a szervezet alapvető szükségleteihez viszonyítva nem sok, maximum 10% körüli arányt tartok valószínűnek” – számolgat a dietetikus, ami rögtön felveti a kérdést:
Mennyi sört kell innom, hogy jóllakjak?
Ez 16 korsó, ami pedig rengeteg.
A biológia már kicsit másképp fogalmaz újjászületésileg. Két-három nap után a szervezet alkalmazkodik az új körülményekhez (nevezetesen ahhoz, hogy csak sört kap kaja helyett), és átáll a tartalékok felhasználására. Az anyagcsere lelassul, csökken a mentális és fizikai teljesítőképesség. Jó hír lehet viszont, hogy csökken a vércukor- vérzsír- és koleszterinszintem. Aztán beüt a böjtkrízis. Intenzív éhségérzet, fejfájás, szédülés, alacsony vérnyomás, fáradékonyság, általános rossz közérzet, erős szagú vizelet és lehelet – sorolja a tüneteket az Alimento témába vágó cikke. Végül, ha az anyagcsere átállt a zsírsavak és ketontestek felhasználására, az endokrin rendszer új egyensúlyi állapotban stabilizálódott, a kellemetlenségek elmúlnak, és elérem a nirvánát.
Fotó: Facebook / Főzdefeszt
És itt jön képbe a misztikus méregtelenítés, ami nagyjából olyan, mindent ütő lapnak tűnik a természetgyógyászatban, mint a Lola-T az autóskártyában.
Méregtelenítek!
Méregtelenítés, salaktalanítás - örökzöld slágertémák a wellnessiparban, és az alternatív medicinában. Az ilyen kúrák ígérete és alapelve az, hogy ha az direkt erre kitenyésztett speciális teákat és leveket iszik, azzal távozik a szervezetből az egészségtelen életmód és táplálkozás következtében ott felhalmozódott sok méreganyag. És ha emellé nem is eszünk semmit, a hatás felerősödik, már csak azért is, mert nem kapnak utánpótlást a méreganyagok. A probléma ezzel az, hogy az összes igazi tudós, orvos, és táplálkozástudományi szakember egybehangzó véleménye szerint
a méregtelenítés egy orbitális kamu.
Csakhogy azt látni kell, hogy ezek a böjt nélkül nem is keletkeztek volna. „Az létező jelenség, hogy a zsírban oldódó egyes mérgező anyagok éhezéskor felszabadulhatnak, de azért ennyire nem vagyunk lemérgezve. Sőt, egyes betegségek az éhezés hatására állapotromlással válaszolnak, amit sokan a méregtelenítés jelnek tudnak be.”
A méregtelenítés-kamu valójában a világ legegyszerűbb trükkjével akaszkodik rá a böjt okozta természetes reakciókra:
Rosszabbul vagy? Az azt jelenti, hogy éppen távoznak a mérgek. Jobban vagy? Na ugye, működik a kúra.Hát így állunk most, nagyjából mindent tudok a böjtről, a sörkúráról, és a nem létező méregtelenítésről, a kérdéseim mégis számolatlanul sorakoznak:
- Mennyire fogom kívánni az édeset? A sósat? A kávét? (nagyon)
- Bosszút fognak-e állni a drága kollégáim azért, amikor az ő csokievős tesztjük alatt fokhagymás pizzával kínoztam őket? (egészen biztosan)
- Fogmosás után a reggelire ivott sörnek is szörnyű íze van? (valószínűleg igen)
- Hányszor kell majd magyarázkodnom az ebédem miatt? (sokszor)
- Hányszor fognak a kísérlet alatt a haverjaim elhívni sörözni tréfából? (még többször)
- Milyen gyorsan fogok fejreállni, ha az “éhgyomorra” kifejezés ilyen extrém verziója mellett legurítok pár rendes, alkoholos sört? (percek alatt)
- Mi van, ha megutálom a sört??? (ebbe belegondolni is rossz)
Ha szeretné utánam csinálni
„Mielőtt a kísérletbe belefogna, amennyiben nem volt általános orvosi kivizsgáláson, legalább egy vérképet csináltasson. Ha az értékek normál tartományon belül vannak, akkor nincs előre láthatóan jelentős kockázata a böjtnek. Mivel az éhezés első 2-3 napja az anyagcsere jelentős átrendeződésével jár, ennek lehetnek kellemetlen tünetei, biztonsági okokból egy tábla csoki legyen kéznél, a vércukor leesésekor jól jöhet” – mondja Meleg Sándor. A böjtbe nem jó ötlet hirtelen belecsapni, illetve rögtön egy másfél kilós steakkel megünnepelni a végét, 2-3 napos fel- és levezető időszakot ajánlott tartani.„A böjt bevezetése viszonylag egyszerű dolog, első körben ki lehet hagyni az állati eredetű ételeket: húst, tejterméket, tojást, stb., plusz a hüvelyeseket. Ekkor lényegében marad a zöldség, gyümölcs, gabona, amiből a következő napon kiesik a gabona (egy kis biztonsági tartalék jellegű háztartási keksz maradhat). Utolsó fázisban maradnak a zöldségek, gyümölcsök, és fel lehet vezetni a sörbevitelt, mint folyadékot. Van, aki ezt rövidebbre veszi és az egyes fázisokra fél napot hagy - elvileg egészséges embernél ez sem okozhat gondot.
Visszafelé kissé más a történet, több forgatókönyv is létezik. Leginkább a reszelt alma, babapiskóta, háztartási keksz és a vízben főzött rizs, főtt burgonya körrel lehet elindulni, kis adagokban, a lehető legkevesebb zsírral, mert ilyenkor azt nehezen tolerálja a szervezet. A második fázisban jöhet egy kis sovány fehérje, csirkemell, natúr joghurt, nem túl zsíros túró. Harmadik szakaszban meg minden más. Nem túl hosszú böjtöknél a visszavezetés egy-másfél nap alatt lemehet, egy hét felett erre kell 2-3 nap, mert a tartalékra kapcsolt emésztőrendszernek nem tesz jót, ha lerohanják” – tanácsolja a dietetikus.
Hanula Zsolt (Index)
No comments:
Post a Comment