A kenyér visszatért az emigrációból, már itthon is lehet
világszínvonalú kenyeret vásárolni - ezt maga Molnár B. Tamás mondta az
augusztus 20-i kenyérünnepen. A borzalmas nevű Kenyér lelke
rendezvényen jártunk a Margitutcakilencben.
Augusztus 20. ugyanis nemcsak a magyar államalapítás és Szent István ünnepe, hanem az 1950-es évektől kezdődően az Új Kenyér ünnepe is, úgyhogy nemcsak a körmenettel és tűzijátékkal lehet ünnepelni, hanem simán azzal is, hogy jó kenyeret eszünk. Csakhogy ez Magyarországon egyáltalán nem olyan egyszerű, hiszen elvétve lehet jó kenyérrel találkozni.
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index
Éppen ezért hozták létre a borzalmas nevű Kenyér lelke rendezvényt, ami a
Hagyományos sütők találkozója alcímmel még inkább úgy hangzik, mintha
valami ősmagyar ünnep lenne, pedig csak arról szól, hogy egy helyre
terelték az összes kézműves budapesti pékséget. A Margitutcakilencbe
eljött egy csomó kenyérsütő, és összeállt melléjük egy elég komoly
zsűri, hogy kiderüljön, hogy ki csinálja Magyarország, de legalábbis
Budapest legjobb kenyerét.
Az egész kenyérversenyt a Pékműhelyes Vajda József találta ki, leginkább
csak azért, hogy jöjjenek össze a kenyeresek egy helyre, segítsék és
szeressék egymást. Mármint ez nem vicc, a honlapon is olyanokat írtak
hogy: "A verseny nem egymás ellen, hanem egymással karöltve történik. A
kölcsönös elfogadás és szeretet jegyében. Tiszteletet adunk egymásnak,
az általunk készített kenyérnek és annak, ki ezt az egészet lehetővé
tette."
rendezvény a mottónak megfelelően eléggé béta verzióban futott: ott a
helyszínen találták ki a zsűrizés szabályait és a rendezvény menetét
is, a műsorvezető Tillának (aki nemrég egy egész Propagandát forgatott az új pékgenerációról)
nagy szerepe volt abban, hogy nem esett szét a dolog, hanem valamiféle
verseny formát öltött az egész. Összesen 26-an neveztek a versenyre, öt
kategóriában:
- croissant
- bagett
- sima fehér kenyér
- teljes kiőrlésű kenyér
- szabadon választott kenyér
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index
a magyar kenyér vészkorszaka véget ért, a kenyér hazatért az emigrációból.Eddig ugyanis az országhatáron belül egész egyszerűen nem lehetett jó kenyeret enni, aminek Molnár B. sem tudja az okát. “Gyenge a liszt? Nem merik megsütni a kenyeret? Rosszak a fogak? Mi baja van a pékeknek? A kenyeret meg kell sütni, ilyen egyszerű az egész.” Molnár B. királykategóriának nevezte a fehér kenyerek versenyét, hiszen ebből fogy a legtöbb, ezt eszik az emberek, ez a legfontosabb kenyerünk. A zsűri tehát ezt a négy pékséget, és az ő sima fehér kenyerüket ajánlja:
- Pipacs Pékség (ők a külső Bécsi úton vannak, és szállítanak a MOM biopiacra, és egy rakás pesti helyre)
- Jacques Liszt – Misi a Pék (ők az Apáczai Csere János utcában vannak)
- Pékműhely (a Batthyány utcában találhatók, ezt csinálja a versenyt szervező Vajda József)
- Panificio il Basilico (a Városmajor utca mellett már a Király utcában is!)
Az tehát egyértelműen kiderült, hogy kis utánajárással csodás kenyereket lehet kapni az országban, de mivel egy idő után már meg sem tudtuk különböztetni a sok jobbnál jobb kenyeret, a főszervező Vajda Józsefhez fordultunk, mitől lesz jó és mitől lesz rossz a kenyér?
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index
be kell tenni rongyba és csak utána nejlonzacskóba.Egy jó kenyérnek illata van, rugalmas, benntarja a héja a nedvességet és egy kicsit savanykás az íze. Hiszen kovász van benne.
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index
Ha Vajda Józsefen és a Pékműhelyen műlik, akkor mostantól minden év augusztus 20-án megtartaná a Kenyér Lelkét. Mi már el is képzeltük magunknak, hogy a kézműves kenyérforradalom is úgy nő majd, mint a sörös, és a Kenyér lelke is olyan lesz mint a Főzdefeszt, hogy először harmincan vannak, aztán kétszer annyian, pár évvel később meg már az Andrássy utat kell lezárni, mert mindenki finom kenyeret akar enni és venni a város közepén. Nagy bánatunkra azonban nem így lesz: Vajda szeretné megtartani ezt egy szakmai rendezvénynek, népnevelő szándékkal, hogy előbb a kenyérsütők fejlődjenek és javuljanak, és a boltokban lássa a nép, hogy mi a jó kenyér.
Libor Anita, Klág Dávid (Index)
No comments:
Post a Comment