Friday, February 27, 2015

Lelőtték Putyin legnagyobb kritikusát

Külön blogot szentelt Vlagyimir Putyinnak az ellenzéki politikus, ma este a nyílt utcán lőtték agyon.

Egyelőre a részletek homályosak, de több orosz forrás is írja, hogy meghalt Borisz Nyemcov ellenzéki vezető, Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusa.
Nemcovra különböző források szerint négyszer vagy hétszer lőttek rá nyílt utcán, a Bolsoj Moszkvoreckij hídon az 55 éves politikus a helyszínen meghalt. A támadókat keresik.
Nyemcovot Moszkva centrumában, gyakorlatilag a Kreml előtt lőtték le. A jelentések szerint megállt előtte egy fehér autó és abból nyitottak tüzet rá ismeretlenek. Nyemcov nem volt egyedül, vele volt ukrán származású barátnője, őt most kérdezik ki az orosz hatóságok a történtekről.

A helyszínről készült fotó, a Kremlinhez nagyjából párszáz méterre ölték meg Nyemcovot. The body of Boris Nemtsov, covered with plastic, with St Basil’s Cathedral in the background. Photograph: Dmitry Sereryakov/AFP/Getty Images


Nyemcov az ellenzéki Szabadság népe politikusa volt, tagja volt a PARNASZ (Népszabadság) pártnak és a Szolidaritás mozgalom társelnökeként is dolgozott. A vasárnapra, március 1-re tervezett kormányellenes tüntetés egyik főszervezője volt, halála előtt pár órával még a részvételre buzdította követőit Twitteren:


 A Washington Post megszólaltatta az orosz ellenzék egyik másik kulcsfiguráját, Vlagyimir Milovot, aki elmondta a lapnak, hogy a gyilkosság ellenére megtartják a tüntetést. Milov hozzátette, hogy nem gondolja azt, hogy ez lesz az utolsó alkalom, hogy az ellenzék egyik kulcsfiguráját megölik Oroszoroszágban.
Ez egy új szint, és akármennyire is szomorúan hangzik, várhatjuk a folytatást. Mert így működik Oroszország most.
- mondt a Washington Postnak Milov.
Nyemcov nyíltan kritizálta az orosz elnököt, többek között a szocsi téli olimpia túlzott költségeiről is írt, de 2013-ban például letartóztatták a moszkvai ukrán nagykövetségnél, amiért „Ukrajna, veled vagyunk!" feliratú transzparenst feszített ki többedmagával. Rengetegszer letartóztatták amiért tüntetéseket szervezett, vagy azokban részt vett. 2009-ben ammóniás vízzel locsolták le, amikor a kampányirodájába tarott, de akkor nem esett baja. Akkor Szocsi polgármesteri székéért indult a választásokon.
Nyemcov Borisz Jelcin ideje alatt miniszterelnök-helyettes volt, és az ő neve is felmerült, amikor az utódját keresték, a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) nevű orosz ellenzéki párt őt állította jelöltként a 2008-as orosz elnökválasztásra. Nyemcov a jelcini korszak elején vált ismertté Nyizsnyij-Novgorod megye kormányzójaként.
A Newscaster.TV online közvetít a gyilkosság helyszínéről, a közvetítést ide kattintva lehet nézni.
A Newsweek megemlíti, hogy Nyemcov két hete az nyilatkozta egy független belarusz tévécsatornának, hogy attól fél, Putyin meg fogja öletni.
Putyin állítólag már értesült Nemcov haláláról, szővivőjén, Dimitrij Peskovon keresztül azt üzente, hogy minden jel egy bérgyilkosságra mutat, ezt az értesült az Interfax orosz hírügynökség is leközölte rendőrségi forrásokra hivatkozva. Az elnök együttérzését fejezte ki a tragikusan elhunyt Nemcov családja felé és azonnali vizsgálatot rendelt el. Putyin a gyilkosságot provokációnak nevezte.

Megérkezett az első amerikai reakció a gyilkosságra, John McCain szenátor posztolta ezt a képet a Twitterén arról az alkalomról, amikor Nyemcov 2013-ban meglátogatta:


Nem sokkal később megérkezett a Fehér Ház hivatalos nyilatkozata is, amiben Barack Obama elnök elítélte a "brutális gyilkosságot" és egy gyors, pártatlan és átlátható nyomozásre kérte az orosz kormányt.
(Index)

No comments:

Post a Comment