Thursday, September 10, 2015

50 éve zötykölődünk a sárga csuklós küklopszokon

Boldog szülinapot! Na kinek milyen emléke fűződik a legendás csuklós Ganzhoz?
Miközben lassan már a forgalomban is találkozhatunk a vadonatúj CAF villamosokkal, a jó öreg Ipari Csuklósok 50 éve viszik Budapest népét iskolába, munkába, bulizni. Valószínűleg mindenkinek van valami emléke ezekkel a járművekkel, aki járt már a fővárosban.

Fotó: FORTEPAN
 
Az első négy évtized úgy telt el, hogy nem volt bennük fűtés. Egy-egy keményebb télen tutira jégkockává fagytak a kedves utasok, ha mondjuk a Clark Ádám térről utaztak a Kamaraerdőbe a 41-es vonalán, ahol 2007 és 2015 között jártak a Ganz csuklósok.
A 2000-es évek közepén kaptak egy nagyobb felújítást, ezzel együtt fűtést is, viszont a hangulatos, kis gömb formájú lámpácskákat kicserélték modern fénycsövekre és a piros műbőr üléshuztatot is hányásmintás plüss váltotta. Az eredeti hangulat nem veszett el teljesen, a spangliszag továbbra is az utazási élmény része, aminek a bizonyos alkatrészek kenéséhez használt kenderolaj az oka, bár vannak, akik szerint az ülések alatti dobozokban füvet szállítanak és igazából innen szivárog a karakteres aroma.

Fotó: Müller András / hello90
 
 Pár évig még biztosan marad a menetrendszerinti nosztalgiaüzem: a most forgalomba álló új villamosok mellett szükség lesz a régi tujákra, többek között a kiskörúti vonalakon és a pesti Duna-parton futó kettesen.

Müller András (HELLO90) - Index

No comments:

Post a Comment