Thursday, September 10, 2015

Kitalálja, mi az a titokzatos fény a kisbolygón?

Lehet tippelgetni! A NASA továbbra is hallgat.

Minden eddiginél részletesebb képet készített a titokzatos fénylő foltokról a NASA Dawn nevű szondája, amely a Ceres nevű törpebolygó körül kering.

Fotó: NASA
 
 A felbontás most már egészen a pixelenkénti 140 méterre kúszott fel, jobb a betekintési szög, sokkal több részlet látszik a fotókon. Sajnos azonban továbbra sem lehet tudni, mi a fene fénylik a kráter közepén, és kicsit odébb, de soha ilyen jó alkalom nem volt még a tippelgetésre.

Ön szerint mi fénylik a Ceresen?

Annyira fénylik amúgy az a valami, hogy a kiadott felvételt valójában két képből rakták össze. Az első fotót a fénylő területnek megfelelő beállításokkal lőtték (vagyis jócskán lenyomva a fényérzékenységet, hogy csak a fénylő terület látszódjon, minden más tök sötét maradt), a másodikat pedig úgy, hogy a fénylő foltok körüli területekhez igazították a beáramló fény mennyiségét.
A felvételekből egy animáció is készült, ami azt mutatja, mit látnánk, ha elrepülnénk az Occator nevű kráter felett. Érdekes látni, hogy a kráter fala néhol szinte teljesen függőlegesen emelkedik akár 1,6 kilométer magasra.
A Dawn adatain dolgozó kutatók szerint már készül az a tudományos elemzés, ami végre fényt derít a fénylő foltok geológiai és kémiai természetére. Ha esetleg a mostani felvételek sem elég jók, még lesz egy kör, amikor a Dawn még a mostani 1470 kilométer magas pályánál is közelebb jut, akkor nagyjából 400 kilométer magasból fotózza majd végig az égitestet.

Kolbert András (Index)

No comments:

Post a Comment