Saturday, November 22, 2014

A maffiafőnök bevallotta: ő ölette meg Kennedyt

Az emberiség örök kérdésére megvan a felelet, a boltot be lehet zárni, ennyi volt. A válasz: Carlos Marcello, a new orleansi maffiabirodalom feje, ő ölette meg Kennedyt, a politika pedig azért ragaszkodott a „magányos merénylő” sztorijához, mert attól félt, ha kiderül az igazság, kitörne a III. világháború. Hogy így volt-e, én sem tudom, de az biztos, hogy olyan aprólékosan dokumentált összeesküvés-elméletet még nem olvastam, mint a merénylet 51. évfordulójára magyarul is megjelent könyvben, A Kennedy-gyilkosság elhallgatott történetében.

 Íme, ő Carlos Marcello. 


A decens idősebb úr szép pályát futott be: miközben maffiafőnöknek lenni nem egy kimondott életbiztosítás, ő 40 éven keresztül volt a numero uno New Orleans-i keresztapa.

   Texasban, Louisianában övé volt a legtöbb mulató, a szerencsejáték-ipar, kulcsszerepe volt a francia-kapcsolat néven ismert heroinkereskedő-láncban. Kormányzókat, szenátorokat, bírókat vett meg, profi washingtoni lobbistákat és jogi irodákat tartott fenn. Legszebb éveiben akkora bevétele volt, mint a General Motorsnak.
   Akiket kedvelt, jó dolguk volt, de rossz ómennek számított, ha megorrolt valakire: az ilyeneket lúgba mártotta, maradványaikat meg a mocsárba. Irodájában kifüggesztett egy táblát, csak úgy miheztartás végett:

 "Hárman akkor tudnak titkot tartani, ha kettő már halott."

   A maffia ellen háborút indító Kennedy-fivéreket különösen gyűlölte: ők idézték a szervezett bűnözést vizsgáló szenátusi bizottság elé a nyilvánosságot megrögzötten kerülő fővezért, majd azt is elérték, hogy kiutasítsák az Egyesült Államokból. Az amerikai állampolgársággal nem rendelkező keresztapa Guatemalába került; amikor a közép-amerikai dzsungelen sportcipőben vánszorgott keresztül, hogy visszaszökjön saját birodalmába, Marcello bosszút esküdött.

Bedrótozva

Egy amerikai kutató, Lamar Waldron szerint Marcello megtartotta az esküjét, más maffiózókkal együtt 1963. november 22-én Dallasban európai bérgyilkosokkal meggyilkoltatta az elnököt. Hogy a maffia állt a Kennedy-merénylet mögött, egyáltalán nem új opció, már a hetvenes években is komolyan felmerült a lehetőség, az utóbbi években pedig ez az egyik legnépszerűbb magyarázat minden idők legkedveltebb konspirációs teóriájában . De itt most bizonyítékok is vannak, még ha vitathatóak is, nyilván.
Az egyik viszonylag erősebb ezek közül, hogy az ősz fejjel végre bekasztlizott maffiafőnök a gyilkosságot maga is bevallotta, még ha csak az FBI által beszervezett cellatársának is.
 "Igen, én ölettem meg a szarházit, és örülök, hogy megtettem. Kár, hogy nem csinálhattam én magam."
Waldron komoly levéltári kutatásokat végzett, és a több millió oldalt kitevő Kennedy-akták között sok érdekességre bukkant. A fura, hogy ezeknek a nagy része elvileg már a kilencvenes évek óta nyilvános volt, de úgy tűnik, a hatóságok sok mindent megtettek, hogy senki ne olvassa őket. Most előkerültek annak a CAMTEX akciónak a dokumentumai is, amelynek keretében 1985-ben a maffiafőnök Marcellót egy bedrótozott rádió segítségével lehallgatták a Texarkanai szövetségi börtönben.

 Carlos Marcello (balról a második), ügyvédel és "munkatársai" vacsorája a queensi La Strella étteremben 1966. szeptemberében

 A C-terv  
Ezekben esik szó arról, hogy a keresztapa a dallasi merénylet előtt hogyan és miért találkozott két olyan emberrel, akiknek a nevét a világon nagyjából mindenki ismeri: Lee Harvey Oswalddal és az Oswaldot aztán egyenes adásban lelövő Rubyval. Arra más bizonyítékok is vannak, hogy mindketten szoros kapcsolatban álltak a maffiával. E verzió szerint Oswald valójában soha nem volt kommunista, csak a CIA beépített embereként kellett ezt a látszatot keltenie. A maffia csaléteknek használta, ideális bűnbak volt, miközben fogalma sem volt arról, hogy milyen bonyolult játszma zajlik körülötte.

Ruby is a maffia alacsonyabb rangú embere volt, ő fizette ki a korrupt rendőröket, készpénzzel, vagy a csak névlegesen az ő tulajdonában lévő, valójában természetesen Marcellóhoz tartozó bárjában, prostituáltakkal. Amikor a főnök rájött, hogy Ruby pénzt nyúlt le tőle, megkapta a parancsot: ölesse meg Oswaldot egy rendőrrel, vagy végezzen vele ő maga. Hogy ők lettek a nyilvánosság által megismert főszereplők, szinte véletlen, az alapforgatókönyv eljátszására más jelöltek is lettek volna.

 
Fotó: New York Daily News

A dallasi merényletre ugyanis — Waldron könyve szerint — csak C-tervként került sor: néhány nappal korábban Chicagóban, majd a floridai Tampában akarták megölni az elnököt, nagyon hasonló konstrukcióban. Minden esetben lett volna kommunistának maszkírozott balek, hogy elvigye a balhét, európai bérgyilkosok és ami a lényeg: a kubai szál, amivel a hatóságokat a maffia sakkban tarthatta.
A nagyfőnök (a legendás szakszervezeti vezető, Hoffa, a mi Marcellónk és szövetségesei, a szintén nem kiskutya Trafficante és Rosselli) ugyanis szoros CIA kapcsolatokkal rendelkeztek, az együttműködés aktuális célja pedig Castro meggyilkolása lett volna. Erről ugyan Kennedy nem tudott, de közben — a félresikerült disznó-öböli partraszállás ellenére is — ő is egy újabb kubai államcsínyt tervezett: állítólag Juan Almeida, a karibi hadsereg főparancsnokának segítségével akarták megbuktatni Fideléket, mindössze tíz nappal a dallasi merénylet után.

A maffia okosabb a CIA-nál

A maffiának óriási kubai érdekeltségeinél is fontosabb volt a Kennedyvel való leszámolás, ezért meghekkelték a CIA tervét. A merénylet után elhitették az amerikai hírszerzéssel, hogy Kuba áll az elnök halála mögött, Amerika pedig megrettent: ha kiderül, hogy a maffia segítségével meg akarták öletni a kubai vezetőt, az garantáltan óriási botrányt jelentett volna, és a világháború kitörése sem tűnt teljesen abszurd elképzelésnek.
Biztonságosabbnak látszott ragaszkodni az Oswald-féle magányos merénylő kényelmesebb elméletéhez: így aztán a már a merénylet utáni órákban bedobott magyarázat maradt érvényben, a Warren-bizottság is ebbe állt bele, és ma is ez a hivatalos, de alapvetően hamis verzió.

waldron kennedy b1

Legalábbis ez a Waldron-féle, most magyarul is megjelent könyv ezer elágazású történetének a veleje. (Több meghökkentő részletet – van belőlük bőven – már nem spoilereznénk el.) Rendes összeesküvés-elmélethez illően, itt is minden összefügg mindennel: maffia – Nixon – CIA – nemzetközi válság: a részleteiben nagyrészt már korábban is ismert feltételezéseket a szerző egységes történetbe fűzi össze, miközben a maffiát a középpontba állítva azért tartózkodik a nagyon elszállós konspirációs teóriáktól. A sokévi átlagnál ez a rövidítve is 500 oldal feletti nyomozás igényesebb, részletesebb, adatoltabb. Azt gondolhatnánk, hogy ennyi el is várható egy olyan szerzőtől, aki vagy 25 éve a Sötét Titkok Felfedéséből él, dehát gondoljunk például szerencsétlen Szaniszló Ferenc megbabonázó munkásságára: nem kell feltétlenül a formállogikával sokat bíbelődnie egy megrögzött leleplezőnek.
Arra, hogy Kennedyvel csoportos összeesküvés történt, igazságértékétől függetlenül továbbra is jelentős a kereslet. Az amerikaiak többsége a közvélemény-kutatások szerint fél évszázad elteltével sem hisz a magányos merénylő elméletében. A tények elvileg természetesen még kiderülhetnek, lehet, hogy már nagyjából ki is derültek, de kérdés, hogy a rengeteg egymásnak ellentmondó elmélet, agyrém és filmes feldolgozás között ezek nem vesznek-e el végérvényesen. A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története is megragad majd a fikció és a populáris non-fiction között; a könyvből a tervek szerint jövőre film készül, DiCaprióval és De Niróval a főszerepben.
(Index)

3 comments:

  1. Mình đang lo từ vụ này "xã hội đen" xâm nhập ngày càng nhiều trên toàn thế gới, về mọi lĩnh vực khi các băng nhóm ngày càng giàu có và thâu tóm được nhiều quyền lực trong tay. Ảnh hưởng của mafia/xã hội đen-các loại sẽ không còn giới hạn, khi đó sẽ không còn là vấn đề của băng nhóm mà sẽ vô cùng lớn với phạm vi toàn cầu, từng ông trùm đều có lãnh địa và lĩnh vực riêng.

    ReplyDelete
  2. "Quyết định tối hậu
    Những người hiện diện trong phòng gồm phần lớn là những tay có máu mặt nhất tại Hoa Kỳ. Nguồn lợi tức của họ đi từ dầu lửa Texas đến cộng đồng tội ác Chicago. Trong đó có nhiều chính trị gia lỗi lạc, trùm CIA, chuyên viên "suy diễn" và những tay "quản trị khủng hoảng" xuất thân từ Đại học đường Harvard.
    Họ đều đi đến quyết định:
    Phải thủ tiêu bằng được John F. Kennedy"
    Copy từ trang đầu của cuốn Ám sát Tổng thống Kennedy, nguyên tác "Executive Action" của Donald Freed và Mark Lane (Trẻ XB,1975)

    ReplyDelete