Saturday, July 5, 2014

Labdarúgó VB 2014 Brazília: A spanyol bíró bűnei öt pontban

Carlos Velasco Carballo, aki a Brazília-Kolumbia világbajnoki negyeddöntőn (2-1) rengeteg szabálytalanság miatt fújt, de döntései következetlenek voltak, akkor adott sárgát, amikor nem kellett volna és egy piros lapot is számon kérhetünk rajta. Bede Ferenc korábbi FIFA-játékvezető értékelte a spanyolt teljesítményét.

1. Felelőtlen szabálytalanságokért nem büntetett az első félidőben. Durva belépők, kéz- és könyökhasználat miatt többször is lehetett volna sárga lapot adni.
2. A 31-23-as szabálytalansági arány - a brazilok vétkeztek többször - azt feltételezi, hogy ugyan sokszor ítélt, mégsem volt rend a pályán, ami hiba. A rendet megteremthette volna, ha a sorozatos, taktikai okokból elkövetett szabálytalanságokért lapot ad. Ezek nem kellenek, hogy durvák legyenek, a játékvezetők mérlegelésére bízzák ugyanis, mikor elégeli meg az apró szabálytalanságokat. Nincs pontosan leírva a szabálykönyvben, mikor kell közbeavatkozni, ám ő is tartotta magát a világbajnoki trendhez, nem adott semmit, pedig a játék és a játékosok érdekében megtehette volna. Ehelyett örökös reklamálást láttunk, állandó beszédet, folyamatos gesztikulálást, rengeteg legyintgetést. Mindez a tekintély hiányára vezethető vissza.
3. Thiago Silvát nem feltétlenül kellett volna sárgával büntetnie – a 64. percben használta a lapot először -, de a következetlenség valószínűleg akkor gyűrűzött be nála. Silva pedig kihagyja az elődöntőt.
4. Julio Cesar kapust pirossal kellett volna büntetnie, mert egyértelmű gólhelyzet volt a kolumbiai csatár, és egyértelműen befelé tolta a labdát, ráadásul az ötösön volt az eset. „Elhiszem, és gyakorlatból tudom, hogy ilyenkor nagyon sok minden átfut az ember agyán, egyáltalán volt-e kontaktus közöttük, igen sok mindenre figyelni kell. De ha már tizenegyest ítélt, akkor mindenképpen adnia kellett volna egy pirosat is mellé. Valószínűleg BL-meccsen ezt meg is tette volna”.
 5. Ha a Neymar-esetet nézzük akkor azt kell megvizsgálni, honnan látta, milyen szögben volt – ez az alfája egy játékvezető megítélésének -, amikor Zuniga hátba térdelte. Nyilván nem volt a legjobb helyzetben, de azt, hogy valaki hátulról nagy lendülettel nekiszalad valakinek, egy sárga lapot minimum megért volna, de ez is elkerülte a figyelmét. A kiállítást is mérlegelnie kellett volna, ha látja, hogy a térde a gerincet veszélyezteti, de ahhoz nyilván nem látta jól a szituációt.   
(Sport Géza)



2 comments:

  1. Riêng tôi thì nguyền rủa tên cầu thủ Columbia số 18 khốn kiếp đã lao đầu gối làm gãy lưng Neymar và loại danh thủ Brazil này khỏi giải khi trận đấu chỉ còn không đầy 10 phút nữa là kết thúc. Và như vậy, đội tuyển Brazil trong trận đấu với Đức sẽ thiếu Neymar và Silva (trung vệ), mọi chuyện có vẻ như đã xảy ra vô cùng tồi tệ như 1 định mệnh của đội bóng này mỗi lần là nước "chủ nhà" của giải Bóng đá TG.

    ReplyDelete