Thursday, October 22, 2015

Cruyffnak tüdőrákja van

25 éve már majdnem ráment az élete a dohányzásra

Johann Cruyffnál, a Barcelona és az Ajax volt futballistájánál, illetve edzőjénél tüdőrákot diagnosztizáltak - írja a Mundodeportivo.com. Kedden fedezték fel nála a betegséget, jelenleg is vizsgálják, milyen állapotban van a szervezete.

Johann Cruyff
Fotó: Cesar Rangel
A 68 éves legenda erős dohányos volt, napi egy doboz cigarettát szívott 1991-ig, amikor majdnem ráment az élete, dupla bypass-műtétet hajtottak végre rajta. Ekkor gyorsan leszokott, és dohányzásellenes aktivistává vált, több figyelemfelkeltő reklámfilmben is szerepelt.
Cruyff futballistaként háromszoros aranylabdás, edzőként ő nyerte a Barcelonának az első BEK-et, összesen 11 trófeát szerzett a klubnak 1988 és 1996 között, köztük sorozatban négy bajnoki címet. Ő építette fel a klub Dream Teamnek nevezett csapatát Sztojcskovval, Romarióval, Koemannal, Laudruppal, és ő alakította ki a labdatartásra és sok passzra alapuló játékot, ami máig megmaradt. Az európai kupát 1992-ben nyerték meg.
1996-ban bocsátotta el a Barca, ezután - leginkább a szíve miatt - már nem is vállalt munkát sehol. 2009-ben a katalán válogatott szövetségi kapitánya lett, de ez évi egy meccset jelentett, Katalóniát a FIFA sem ismeri el. 2012-ig töltötte be a posztot.
Barcelonában él, gyakran megszólal a sajtóban a Barca és a futball kérdéseiről.

Index

No comments:

Post a Comment