Thursday, October 8, 2015

Oroszország véletlenül lerakétázta Iránt

Fogjuk meg egymás kezét és imádkozzunk, ne ma törjön ki a harmadik világháború az oroszok, khm, mérsékelt precizitása miatt.

Az amerikai hadsereg és a hírszerzés információi szerint legalább négy orosz rakéta csapódott be Iránban. A rakéták célpontja Szíria lett volna. A CNN-nek nyilatkozó források egyike szerint nem sérült meg senki, a másik forrás szerint viszont ezt egyelőre nem lehet tudni, ahogy azt sem, hogy pontosan hol csapódtak be a rakéták.
Az orosz tengerészet szerda óta a Kaszpi-tengerről is támadja Bassár el-Aszad szíriai kormányfő ellenségeit Szíria területén. A rakéták Irak és Irán légterén is keresztülmennek, a csütörtökön kilőtt rakéták így valószínűleg valamilyen hiba folytán landolhattak a szintén Aszadot támogató Irán területén. Úgy tudni, hogy az oroszok először használták éles helyzetben a Kaliber típusú rakétáikat.

Fotó: Handout / Reuters

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter csütörtökön a NATO brüsszeli képviseletén beszélt arról, hogy arra számít, hogy az oroszok napokon belül komoly veszteségeket szenvedhetnek el, ahogy egyre jobban belemennek a szíriai konfliktusba. Carter Moszkvának is beszólt, amiért szerinte "egyre több az amatőr lépés" az orosz hadsereg részéről. Példaként azt említette, amikor egy orosz vadászgép engedély nélkül repült be a török légtérbe, illetve azt is kifogásolta, hogy az oroszok előzetes figyeltetés nélkül lőttek ki rakétákat a Kaszpi-tengerről.

Path of Russian missiles fired from Caspian Sea to hit IS targets in Syria

Az amerikai külügyminisztérium szerdán ismételten aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz harci gépek által Szíriában végrehajtott légicsapások több mint 90 százaléka nem az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vagy az al-Kaida terrorszervezet helyi szárnyának állásai ellen irányul, ahogy azt állítják, hanem elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői ellen harcoló mérsékelt felkelőket ellen. Carter azt mondta, hogy emiatt nincs esély arra, hogy az USA összehangolja Oroszországgal a katonai stratégiáját Szíriában.
A napokban nem ez az első félrement bombázás: az USA a hétvégén egy észak-afganisztáni kórházat bombázott le tévesen.  Az észak-afganisztáni kórházat a Doctors Without Borders nevű jótékonysági szervezet üzemeltette, a szombati támadásban 10 beteg és 12 orvos illetve ápoló halt meg

Stubnya Bence (Index)

No comments:

Post a Comment