Saturday, March 5, 2016

Tetszik?

Itt az új Budapest-logó
2010-ben ugyan már született egy, de arra már senki sem emlékszik

Ma reggel belengették a sajtótájékoztatón a hírt, hogy jön az új Budapest-logó, mely mostanra ide is ért. A szűkszavú sajtóközlemény szerint még nincs kész minden elemében, a teljes arculati kézikönyvet csak a következő hónapokban dolgozzák ki.

Galéria: Itt az új Budapest-logó! Fotó: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

A bevezetését "kifutó rendszerben" végzik majd, vagyis, ha valamit amúgy is cserélni kell, akkor majd ilyenre váltanak. Nagyjából mint a metrólogóknál vagy épp a világoskék színű buszoknál. Ezeknél egyébként szerintem bevált, kezd egységesedni a rendszer.

Hogy tetszik-e? Szerintem alapvetően jól néz ki. Bár semmi eredeti nincs benne (nagyjából hasonló szintű munkát hozott létre nem is olyan rég egy srác, merő lelkesedésből , csak úgy - közben kiderült, hogy a tervet a Frank Digital készítette, akiknek korábban Kiss Miklós is dolgozott). De nem is biztos, hogy egy ilyen arculatnál az eredetiség a legfontosabb.
Értelme persze csak akkor van az új arculatnak, ha az végre tényleg egységes lesz. Ha a következő főpolgármester/közgyűlés saját marketingcsapata nem akar létrehozni egy hasonlót, mert akkor kezdődik az egész elölről és semmi értelme nem volt az egésznek.

Az mondjuk nem túl jó ómen, hogy

egy másik nonprofit kft. 2010-ben már készített egy Budapest-logót, amit azóta már mindenki elfelejtett. Pedig a városvezetés azóta nem is változott. 

Zubreczki Dávid (Index)

13 comments:

  1. Emese Szabo: 2010- es sokkal jobb volt. Logonak épp az lenne az értelme, hogy emlékezetes, közérthetö és egyszerû legyen, hát ez nem az... Amúgy meg marketing nélkül felesleges is

    ReplyDelete
  2. Gabor Pocza: Gyönyörű, rajta van a mahíroszop egy párszor és felette trónol a koronába rejtve még Tarlós és az ő közgyűlése is. A mahír oszlopokat pedig sárkányoroszlánok (akik ugye tudjuk kik ők) védik meg egy pajzson hordva, ami kettészakadt mint Budapest a Duna által. Felettük meg ívben trónol a szent parlament, aminek a csúcsán a megdőlt kereszt a nemzeti főparancsnokot szimbolizálhatja. Így ér össze a legalja a tetejével, amik között a matéria így már szinte akadálymentesen áramlik a légüres térben. Applaus!

    Mindamellett nekem őszintén tetszik eszétikai szempontokból nézve (a színeit külön szépnek tartom mindkét verzióban). Szép munka és még bravúros is. Szellemes. Bár fentieket csak én erőltettem értelmezésként bele, de nem volt túl absztrakt és from far away azért a kísérlet.

    ReplyDelete
  3. Peter Guru: ez a címer illetve a két oldalon álló szörny sárkányra hajaz. kicsit utánlövés íze van a szalagos logónak (Párizs, terror támadás után)

    ReplyDelete
  4. Attila Szűcs: Jobb volt a régi, hagyományos!

    ReplyDelete
  5. Legéndi Marcell: Meg szoktam hogy általában minden újítást elbasznak.. De ez egész pofás lett :)

    ReplyDelete
  6. Richard Kasa: a címer tök jó, de a tipo ... szr... a bkk-s budapest logon sokkal jobb

    ReplyDelete
  7. Tibor Hegyi: Vajon hány milliót fizettek a tervezőnek, aki természetesen ki volt jelölve.

    ReplyDelete
  8. Tamás Kovács: Szerintem jól néz ki, minimalista, visszafogott színek, bár egy kicsit világosabb kékkel is el tudnám képzelni, hogy ne legyen ilyen erős a kontraszt.

    ReplyDelete
  9. Ferenc Szente: Mit jelent?Kaparni,vagy nyalni?

    ReplyDelete