Tuesday, May 27, 2014

A Ludas Matyi 30 éve

"A mélybol, a népbol, a hosszú számuzetésbol hipp-hopp az idok szárnyán megérkeztem..." - így kezdodott Ludas Matyi levele a lap legelso, 1945, május 20-án keltezett számában. A program is benne volt a levélben: "Cselekedni fogok: háromszor utok vizssza a gonosznak és háromszor tárom ki a szívemet a jónak."
   Hipp-hopp - az idok szárnyán azóta harminc esztendo szállt el.
   Vállalt programja mellett a Ludas Matyi mindenkor igyekezett kitartani a három évtized alatt, hol tobb, hol kevesebb sikerrel. Mert voltak tévedések, botlások is, amelyekre ma már nem szívesen emlékszunk vissza, bár le sem tagadjuk oket. Azt bátran állíthatjuk: szemunk mindig rajta volt azon, ami korottunk tortént. Igyekeztunk huséges krónikás, hasznos segítotárs lenni az új társadalom felépítésének mozgalmas évtizedeiben.
    Legyen erre tanúnk a most kovetkezo hatvan oldal, amelyen felsorakoztatjuk harminc esztendonk legjellemzobb rajzait, írásait.
                                            Az első rajzok - Loạt tranh đầu tiên                                
                                                  
(click vào hình để xem rõ hơn)

1 comment:

  1. Mình tạm đặt label cho loạt tranh này như vậy. Có nên đưa hết vicc, rajz và tiểu phẩm thể loại 'vui cười' vào label "humor" thuộc "Régi és új torténet" hoặc nằm hẳn 1 chuyên đề riêng?

    ReplyDelete